Atpūta: Amerikāņu koris dziedās Ešenvalda un Dubras kora darbus

Virsraksts

Amerikāņu koris dziedās Ešenvalda un Dubras kora darbus

Pamatteksts

Otrdien, 10. februārī plkst. 19.00 Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē aicinām klausītājus uz kora mūzikas koncertu. Savā būtībā šo koncertu varētu nosaukt arī par draudzības koncertu, jo uz vienas skatuves muzicēs viesi no Amerikas - Prinstonas vidusskolas jauktais koris /Princeton High School Choir, New Jersey, USA/, diriģents Vinsents Metallo /Vincent Metallo/ un Rīgas publikai ļoti labi zināmais Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas jauktais koris diriģenta Edgara Vītola vadībā. Arī koncertprogramma intriģējoša - liela daļa ir latviešu komponistu kora dziesmas un latviešu tautasdziesmu apdares, kuras savā repertuārā ir iekļāvis arī amerikāņu jauniešu koris. Koncertā izskanēs Raimonds Pauls, Mārtiņš Brauns, Rihards Dubra, Ēriks Ešenvalds, Kārlis Lācis, Vītauts Miškins, Leonards Bernstains, Mozus Hogans, Undīne S. Mūra, Ričards Smolvuds u.c.  Ieeja - brīva
Koncerta viesi - Prinstonas vidusskolas jauktais koris - ir ļoti augstas kvalitātes kolektīvs ar vairāk nekā 70 gadus senām tradīcijām un ievērojamu pieredzi. Dibināts 1944. gadā kā mācību programmas sastāvdaļa. Kā jau skolas korim, tā sastāvs ik gadus atjaunojas, taču jauns dziedātājs pievienojas tikai izturējies ļoti nopietnu atlasi ar noklausīšanos. Pamatsastāvā ir 80 - 85 dalībnieki. Prinstonas vidusskolas jauktais koris ir ļoti pazīstams nacionālajā līmenī, muzicējis neskaitāmos nacionālās nozīmes projektos un koncertvietās, ieskaitot Balto namu un Vašingtonas Nacionālo katedrāli, tas sadarbojies ar daudziem ievērojamiem komponistiem, diriģentiem. Iesaistījies arī starptautiskos projektos. Jau gandrīz 40 gadus koris regulāri dodas koncertturnejās, tas koncertējis Ļubļanā, Slovēnijā un Padova, Verona un Venēcijā, Itālijā (2013), Barselonā un Katalonijā (2011), Zviedrijā (2007), Prāgā un Drēzdenē (2005), Budapeštā un Vīnē (2003), Krievijā un Vācijā (2001, 1999). 1997. gadā koris uzaicināts uzstāties Maskavā, pilsētas 850. gadadienas svētkos. Pirms tam koris apceļojis Angliju, Franciju, Itāliju un Austriju. Šogad koris pirmo reizi apmeklēs Baltijas valstis, sniedzot koncertus Rīgā un Tallinā. Prinstonas vidusskolas jauktais koris ir saņēmis vairākas balvas un apbalvojumus, tostarp pirmo vietu 1994. gada festivālā Vašingtonā, DC, otro vietu 1984. gada Starptautiskajā jaunatnes mūzikas festivālā Vīnē, un citus.

Savukārt Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas jauktais koris apvieno gandrīz 100 muzikālus un atraktīvus jauniešus, kuri līdzās intensīvajam mācību procesam skolā atraduši laiku piedalīties arī mākslinieciskajā pašdarbībā. Jau septiņus gadus kora mākslinieciskais vadītājs ir Edgars Vītols un koncertmeistare Inese Vaļiniece. Šajā laikā koris ir sasniedzis augstākos rezultātus gan Latvijas, gan starptautiska mēroga pasākumos un konkursos. 2011./2012. mācību gadā visu Latvijas vispārizglītojošo skolu koru konkursā, gatavojoties II Latvijas jaukto koru salidojumam, ieguva augstāko punktu skaitu par to saņemot Grand Prix, kā arī dalība Valmieras starptautiskajā koru festivālā vainagojusies ar izciliem panākumiem - 1.vieta. 2012./2013.mācību gadā Edgars Vītols izveidoja sadarbību ar maestro Raimondu Paulu un korim bija tas gods dziedāt R. Paula klavieru pavadījumā tradicionālajā Ziemassvētku koncertā. Ārkārtīgi emocionāls un grandiozs izvērtās nākamais kopīgais diriģenta un R. Paula koncerts „Tu esi Latvija” Latvijas Universitātes Lielajā aulā, bet jau gadu vēlāk kopā ar maestro tika atzīmēta dzejnieka J. Petera 75 gadu jubileja atsevišķos koru koncertos gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās. Pagājušajā mācību gadā koris ieguva otro vietu Latvijas skolu jaukto koru konkursā, kā arī ar lieliskiem panākumiem piedalījās starptautiskā koru festivālā „Alpu balsis” Slovākijā, kas kļuvis par iedvesmu jau nākamajiem starptautiskajiem projektiem. Protams, kori vienmēr gaida gan skolā organizētajos Valsts svētku pasākumos, Ziemassvētku koncertā, Mātes dienas koncertā, gan labdarības braucienos uz bērnu namiem, veco ļaužu pansionātiem un citur. Edgara Vītola vadībā koris vairakkārt koncertējis gan Igaunijā, gan Vācijā, kā arī ar īpašiem panākumiem 2012. gadā augustā uzstājās Horvātijā „Vasaras mūzikas festivālā".

Esat laipni gaidīti būt klāt!

Informāciju sagatavoja: Jana Lāce, JVLMA Koncertdaļas vadītāja
Tālr. 67222935, 27843188, E-pasts:

Derīgums beidzas

 

Lejuplādēt

 

Pielikumi

Izveidoja plkst. 2015.02.06. 12:05. Autors: Portāla redaktore
Pēdējoreiz modificēts 2015.02.06. 12:05, modificējis Portāla redaktore
Izmantojiet šo lapu, lai elementam pievienotu pielikumus.
Nosaukums